logo1.jpg (21171 bytes)
logo3.jpg (8852 bytes)

naslag.jpg (3841 bytes)

Mini auto encyclopedie (C) Marcel Snijders


D

Dacia
Merknaam voor personenauto's die sinds 1968 de in het Roemeense Pitesi gevestigde fabriek verlaten. Aanvankelijk waren deze auto's geassem- bleerde Renault's (niet zo verwonderlijk gezien Renault's bemoeienis met deze fabriek), maar later kregen de auto's een 'eigen gezicht'.

Daewoo
Schrijfwijze voor het Koreaanse De:ju, dat de betekenis heeft van 'het alles omvattende universum'. Het concern werd in 1967 opgericht door Woo-Choong Kim als textielonderneming en heeft sindsdien een ongekende groei doorgemaakt. Zo houdt Daewoo zich nu ook bezig met de bouw van PC's, TV's, lokomotieven, schepen, vliegtuigen, straten en hotels. De export van Daewoo personenauto's (gebaseerd op GM techniek en modellen zoals de Kadett) kwam in 1979 op gang. Onder leiding van Dr. Ullrich Bez (de 'vader' van de BMW roadster Z1) wordt nu keihard gewerkt aan volledig zelf ontwikkelde modellen die naar verwachting volgend jaar op de markt komen.

DAF
Afkorting van 'van Doorne's Automobiel Fabrieken', die in 1958 met de produktie van personenauto's in de Eindhovense fabriek startte. Daf werd vooral bekend door de ingenieuze 'variomatic' overbrenging (ook wel spottend 'bretel-aandrijving' genoemd vanwege de V-snaar) waarmee de auto's waren uitgerust. Leuk detail is dat een Daf dankzij deze automatische overbrenging net zo hard achteruit als vooruit kan rijden. In 1975 kwam Daf financieel klem te zetten en kocht Volvo zich bij het bedrijf in. De toen al in een ver stadium van ontwikkeling zijnde Daf 77 zou in licht gewijzigde vorm als Volvo 340 het licht zien.

Daihatsu
Deze merknaam is een samentrekking van Dai, een wijk in Osaka waar de fabriek startte, en Hatsu, de naam van de generating power machine die men daar vervaardigde. Met als aanloopje de bouw van een kleine drie- wieler in 1930, rolden in 1963 de eerste echte Daihatsu auto's uit de fabriek. Het bedrijf trok blijkbaar de aandacht van Toyota, want in 1967 werd het daarbij ingelijfd.

Daimler
Het Daimler Motor Syndicate werd in 1893 in Engeland opgericht met als doel het in licentie bouwen van de Duitse Daimler modellen. Zo'n zes jaar later gingen de Duitse en Britse firma elk hun eigen weg. Jaguar kocht in 1960 het Britse Daimler op en werd vervolgens zelf door Ford in 1989 overgenomen.

Datsun
De initialen van de drie partners Den, Aoyama en Takeuchi vormden de 'DAT' in deze merknaam. Aanvankelijk had men als merknaam voor 'Datson' (zoon van DAT) gekozen, maar aangezien het woord 'son' in het Japans 'verlies' betekent, besloot men al gauw om er Datsun van te maken. Het klonk goed en bovendien was Japan's nationale symbool, de rijzende zon, er in verwerkt. De eerste Datsun's (licentiebouw van de Austin Seven) verlieten in 1932 de fabriek. Vanaf 1983 werd de merknaam Datsun niet meer gebruikt en gingen de auto's in het vervolg als Nissan's door het leven.

DeLorean
John Zachary DeLorean, voormalig vice-president van GM, had de Britse regering zo ver weten te krijgen dat ze geld staken in zijn droomauto projekt. Vanaf 1980 rolde 'zijn' auto met roestvrij stalen carrosserie en vleugeldeuren in serie van de band uit de fabriek in Noord-Ierland. In 1982 was het geld op en ging DeLorean's droom in rook op. Bovendien werd hij gearresteerd wegens vermeende drughandel. Vrijspraak volgde in 1984, maar zijn naam was inmiddels naar de knoppen. Of om het in zijn eigen woorden te zeggen: "Zou u een tweedehands auto van mij kopen?".

De Soto
Door Chrysler in 1928 ingevoerde merknaam - genoemd naar de ontdekker van de Mississippi - voor modellen die waren ontwikkeld voor een nieuw marktsegment. De Soto ging in 1960 op in een andere Chrysler-divisie: Plymouth.

De Tomaso
De Argentijn en ex-coureur Alejandro de Tomaso richtte niet alleen dit merk op, maar gaf het tevens zijn naam. De Tomaso's eerste sportwagen voor de weg was de Vallelunga in 1963. In de zeventiger jaren nam De Tomaso Maserati over. De produktie van Innocenti's mini zou eveneens bij De Tomaso belanden.

DKW
Jurgen Skafte Rasmussen, Deen van geboorte, experimenteerde met stoom- auto's die de naam Dampf Kraft Wagen (D.K.W.) kregen. Deze afkorting werd later gebruikt als merknaam voor de auto's die vanaf 1928 uit de fabriek van Rasmussen rolden. In 1932 ging DKW op in Auto Union, maar bleef als merk bestaan. De laatste DKW werd in 1966 geproduceerd.

Dodge
Begonnen als fietsenfabrikant, gingen de broers John en Horace Dodge na enige jaren over op de produktie van motoren voor Ford. Weer wat later, in 1914, presenteerden zij hun eigen 'Dodge' auto. Chrysler nam het bedrijf in 1928 over en bezit het merk nog steeds.