logo1.jpg (21171 bytes)
logo3.jpg (8852 bytes)

naslag.jpg (3841 bytes)

Mini auto encyclopedie (C) Marcel Snijders


F

Facel
Vega Facel staat voor 'les Forges et Ateliers de Construction d'Eure et Loir', het door Jean Daninos opgerichtte bedrijf dat machines en on- derdelen voor de vliegtuigindustrie maakte. Het achtervoegsel Vega is een verwijzing naar een van de opvallendste sterren van de noordelijke sterrenhemel. Voordat Facel in 1954 zijn eerste eigen auto voorstelde, had men al gewerkt voor onder andere Panhard en Simca. Met de komst van de Facel 2 (voorzien van Chrysler V8 motor) stelde men trots hiermee 'le coupe 4 places le plus rapide du monde' in huis te hebben. Vooral problemen met de in eigen beheer ontwikkelde motor zouden uiteindelijk in 1965 het bedrijf met de uitzonderlijk fraai gelijnde auto's de das omdoen.

Ferrari
Genoemd naar diens legendarische oprichter en voormalig coureur van Alfa Romeo, Enzo Ferrari. Het logo van Ferrari, het steigerende paard ofwel het 'Cavalino Rampante', sierde eerder het jachtvliegtuig van de beroemde Italiaanse piloot uit de 1e Wereldoorlog, Francesco Baracca. Na diens overlijden droeg zijn moeder het embleem aan Ferrari op, die het als logo ging gebruiken. De eerste Ferrari, de '125', werd in 1946 voorgesteld. Het was tevens het begin van de Ferrari-traditie om de individuele cilinderinhoud als type-aanduiding te gebruiken. Ferrari's eerste optreden in een Formule 1 race viel in 1948 te bewonderen. Toen Ferrari in 1969 in geldnood zat, verleende Fiat hulp. Na Enzo's dood in 1988 nam Fiat de touwtjes in handen.

Fiat
Afkorting van Fabbrica Italiana Automobili Torino, het concern dat in 1899 de eerste Fiat produceerde. Thans behoren ook Alfa Romeo, Lancia, Innocenti, Maserati en Ferrari tot het Fiat-concern.

Ford
Met het doel voor ogen een voor velen betaalbare auto te produceren, richtte Henry Ford in 1903 de Ford Motor Company op. Gezien het feit dat deze oprichting pas na drie dagen in de Detroit Gazette verscheen, kende men het toen blijkbaar weining nieuwswaarde toe. Met de komst in 1908 van het overbekende model T - leverbaar in elke kleur als het maar zwart is - veranderde die houding drastisch. Henry Ford begon zich op latere leeftijd steeds vreemder te gedragen en werd door zijn familie overgehaald om plaats te maken voor zijn kleinzoon Henry Ford II, die er in slaagde om Ford uit het diepe dal te halen. Ford heeft belangen in onder meer Mazda en mag zich eigenaar noemen van Jaguar en Aston Martin.

FSO
Eind 1951 rolde bij de Fabryka Samochodow Osobowych - afgekort als FSO en met de betekenis van 'personenautofabriek' - de eerste in licentie van de Russen gebouwde auto van de band. Later, in 1967, schakelde men over op de licentiebouw van de Fiat 125. Dit model, de 'Polski-Fiat', diende weer als basis voor het eigen model Polonez, dat in 1978 werd voorgesteld.