logo1.jpg (21171 bytes)
logo3.jpg (8852 bytes)

naslag.jpg (3841 bytes)

Mini auto encyclopedie (C) Marcel Snijders


H

Hillman
Oprichter van dit automerk, William Hillman, had de ideale plek voor zijn autofabriek gevonden: in zijn grote achtertuin in Stoke Coventry. In 1907 rolde de eerste Hillman uit deze fabriek. Humber werd in 1928 door Hillman overgenomen en vier jaar later gingen beide firma's op in de groep van de gebroeders Rootes, die op zijn beurt later weer door Chrysler zou worden ingelijfd. De naam Hillman prijkte voor het laatst in 1976 op een fabrieksnieuwe auto.

Hino
Na autobussen en vrachtwagens begon dit Japanse merk in 1953 met het in licentie bouwen van Renault's 4CV. Begin jaren zestig kwam Hino met een eigen ontwikkeling, de Contessa. In 1967 fuseerde Hino met Toyota en verdween deze merknaam.

Hobbycar
Als kind ging de toen op de Comoren-eilanden wonende Francois Wardavoir dagelijks in een boomkano naar school, waarbij de boot geregeld door de inzittenden over zand- en koraalbanken moest worden getild. Toen kwam Francois op het idee om er wieltjes onder te maken, waardoor de 'Hobby- car' zowel op het land als in het water uit de voeten kon. Zo'n dertig jaar later - begin negentiger jaren - stelde Francois het prototype van een echte amfibie-auto voor. Het bleek een doorslaand succes en al spoedig werd de serie-produktie opgestart. De Hobbycar B-612, zoals de volledige naam luidt, is 3.45 meter lang, heeft vierwiel-aandrijving en Citroen's hydropneumatische vering. Op het water zorgen twee elk 150 kilogram stuwkracht leverende waterpompen voor de voortstuwing. Door met een joystick de wateruitlaten te verdraaien kun je op het water sturen.

Honda
Soichiro Honda, zoon van een smid annex fietshersteller, wist zich omhoog te werken en groeide uit tot de grootste motorfietsfabrikant ter wereld. In 1963 lanceerde Honda zijn eerste personenauto, de S500 met kettingaandrijving naar de achterwielen. Een jaar later nam Honda's Formule 1 auto (met 1.5 liter V12 motor) deel aan de GP van Duitsland. Van recentere datum dateert Honda's samenwerking met Rover. In Amerika worden bepaalde Honda modellen onder de merknaam Acura uitgebracht.

Humber
Na eerst fietsen gefabriceerd te hebben, bracht Humber in 1899 voor het eerst een eigen auto uit. Humber nam in 1928 Hillman over en werd zelf in 1932 door de Rootes Group ingelijfd. Toen de Rootes Group door Chrysler werd opgekocht, verdween de merknaam Humber.

Hummer
Afkorting van 'High Utility Maximum Mobility Easy Rider', de naam die fabrikant American Motors General meegaf aan hun 4x4 legervoertuig, dat door zijn vele 'tv-optredens' tijdens de Golfoorlog grote bekendheid verwierf. Dat had weer tot gevolg dat ook particulieren zo'n Hummer wilde kopen. Toen de fabriek besloot om tevens een civiele uitvoering te bouwen, stond Arnold 'Terminator' Schwarzenegger als een van de eersten op de stoep om zo'n 'super-jeep' met een 6.3 liter V8 dieselmotor en automaat te kopen.

Hyundai
De in 1967 gestichtte Hyundai Motor Company, kortweg HMC, is begonnen met de assemblage van Ford Cortina's. Hyundai's eerste eigen auto, de Pony, werd in 1974 gelanceerd. Overigens bouwt Hyundai zelf de schepen voor het transport van de exportauto's op de grootste scheepswerf ter wereld.