logo1.jpg (21171 bytes)
logo3.jpg (8852 bytes)

naslag.jpg (3841 bytes)

Mini auto encyclopedie (C) Marcel Snijders


I

Infiniti
Ook Nissan wilde hun 'spitzenklasse'-auto's iets extra's meegeven en voorzag ze van deze fantasienaam

Innocenti
Voordat in 1961 uit de fabriek van Fernando Innocenti de eerste auto's rolden, waren al zeer vele Lambretta scooters de in licentie gebouwde Austin A40's voorgegaan. Nadat British Leyland zich in 1975 los maakte van Innocenti, kreeg De Tomaso het voor het zeggen. Op basis van de originele Mini ontwierp Bertone een mini-auto voor Innocenti die later voorzien zou worden van een Daihatsu 3-cilinder motor. Een diesel was ook leverbaar. In 1990 nam Fiat Innocenti over.

Iso
Renzo Rivolta, de oprichter van dit merk, was al fabrikant van scooters en motorfietsen, voordat hij in 1953 de kleine Isetta personenauto op de markt bracht. De auto was zo'n sukses dat andere merken (zoals BMW) de Isetta in licentie gingen bouwen. Een volgende stap in autoland nam Renzo in 1962 door een sportwagen met Bertone carrosserie en krachtige V8 motor van Amerikaanse komaf te lanceren. Na een aantal goede jaren ging het bergafwaarts met Iso en in 1974 werden de poorten gesloten.

Isuzu
Evenals zijn voorlopers (met Wolseley) begon het in 1949 opgerichtte Isuzu Motor Ltd. met de licentiebouw van auto's: ditmaal van Hillman modellen. De Bellel, Isuzu's eerste zelfstandig ontwikkelde auto, kwam in 1961 op de markt. Door geldnood gedreven zocht men een partner en vond die in 1971 in General Motors. In 1992 besloot men de merknaam Isuzu - de naam van een Japanse rivier - voortaan alleen nog maar op terrein- en bedrijfswagens te plakken.