logo1.jpg (21171 bytes)
logo3.jpg (8852 bytes)

naslag.jpg (3841 bytes)

Mini auto encyclopedie (C) Marcel Snijders


I

Jaguar
Naam die oprichter William Lyons koos uit een lijst met dierennamen, die door de reklameafdeling was samengesteld. De eerste auto die de merknaam Jaguar droeg, was de SS100 uit 1935. In 1960 nam men Daimler over van het BSA-concern. Jaguar zelf werd in 1989 door Ford opgekocht.

Jeep
Merknaam ontstaan uit de verbastering van de afkorting GP (=General Purpose), waarmee men een algemeen inzetbaar, klein 4x4 legervoertuig aanduidde. Het oorspronkelijke ontwerp van de Jeep kwam van American Bantam, die het prototype 'Blitz Buggy' had gedoopt. Tijdens de test van dit prototype door het leger keken concurrenten Willys en Ford over de schouder mee en kwamen binnen de kortste keren met een soortgelijke versie. Uiteindelijk ging Willys met de order aan de haal. Ford bouwde de Willys-versie in licentie en als 'troostprijs' mocht American Bantam de aanhangers bouwen. De Jeep ging een eigen leven leiden en groeide uit tot zelfstandig merk. Eigenaren van Jeep waren achtereenvolgens: Willys, Kaiser en AMC. Met de overname van AMC verkreeg Chrysler tevens de merknaam Jeep.

Jensen
De gebroeders Allan en Richard Jensen brachten in 1935 de eerste auto met merknaam Jensen op de markt. Naast deze eigen autoproduktie bouwde men ook de carrosserie van de Austin-Healey, de Sunbeam Alpine en de Volvo P1800 (de 'Saint-auto'). Nadat de fabriek in 1976 noodgedwongen haar poorten had moeten sluiten, werd de uiterst fraaie Interceptor op bestelling nog wel mondjesmaat gemaakt.