logo1.jpg (21171 bytes)
logo3.jpg (8852 bytes)

naslag.jpg (3841 bytes)

Mini auto encyclopedie (C) Marcel Snijders


L

Lada
Behalve het Russische woord voor 'liefje' is het tevens de exportnaam van de door VAZ (Volzjski Avtomobilni Zavod = Volga Automobielfabriek) gebouwde auto's. In 1971 liep in een splinternieuw fabriekscomplex in Togliatti de eerste VAZ-auto van de band. Dit was een aangepaste versie van de Fiat 124. Niet zo verwonderlijk, want Fiat had geholpen bij de realisatie van deze autodivisie. Met de Samara - ontwikkeld met hulp van Porsche - begon voor dit automerk het tijdperk van de voorwielaan- gedreven auto's.

Lamborghini
Ferrucio Lamborghini, rijk geworden met de produktie van traktoren, had vaak pech met zijn Ferrari. Volgens Enzo Ferrari lag dat niet aan de auto, maar aan Ferrucio die "reed als op een traktor". Als wraakneming ging Ferrucio met zijn in de eigen traktorfabriek aangepaste Ferrari (gemodificeerde cilinderkop en zwaardere koppeling) op de loer liggen ter hoogte van de tolplaats Modena. Kwam er een Ferrari testrijder aan met de kentekenplaat 'Prova MO' dan zette hij de achtervolging in en passerde hem met een brede gijns. In 1963 had hij zijn droom weten te realiseren en toonde de wereld zijn eerste Lamborghini sportwagen, de 350GT met V12 motor. Als embleem gebruikte Ferrucio zijn sterrebeeld, de stier.

Lancia
Vincenzo Lancia, technisch genie en voormalig Fiat-medewerker, richtte in 1906 het van zijn naam voorziene automerk op. Fiat nam in 1969 het toen zwaar in de schulden zittende Lancia over.

Lexus
Naar het Amerikaanse voorbeeld van onder andere Ford (met Lincoln) en General Motors (met Cadillac) heeft ook Toyota sinds enige jaren zijn eigen submerk (Lexus dus) voor zijn top-of-the-line modellen.

Ligier
De man achter dit merk is de voormalige Formule 1 coureur Guy Ligier. Zijn bedrijf assembleerde voor Citroen de SM en bouwde in de periode van 1971 tot 1977 een eigen middenmotor sportcoupe, de Ligier JS2. Voor de aandrijving van deze zo'n 300 maal gebouwde auto hoefde hij niet ver te zoeken: dezelfde V6 Maserati motor als in de Citroen SM. Na de JS2 legde Ligier zich behalve op de bouw van een microcar (mini-auto met 49cc motor, die zonder rijbewijs mag worden bereden) toe op de bouw van vrachtwagens en de konstruktie van Formule 1 racewagens.

Lincoln
Na eerder betrokken te zijn geweest bij Cadillac, besloten Henry en Wilfred Leland om een eigen auto te bouwen. Na drie jaar voorbereiding verscheen in 1920 hun eerste auto onder de merknaam Lincoln, naar de Amerikaanse president Abraham Lincoln. In 1922 nam Ford Lincoln over en verlieten de Leland's het bedrijf.

Lotus
Anthony Colin Bruce Chapman had al enkele speciale modellen op basis van de Austin Seven gebouwd, voordat hij in 1952 Lotus Engineering op- richtte. De in kit-vorm geleverde Lotus 6 was de eerste suksesvolle in serie gebouwde auto van dit merk. Lotus begaf zich in 1958 met de Mk16 voor het eerst op het terrein van de Formule 1. In 1969 lanceerde Lotus een nogal aparte Formule 1 auto, een vierwielaandrijver! Eind 1985 nam General Motors Lotus over en verkocht het vervolgens enkele jaren later weer aan Bugatti. De toekomst van Lotus is door het faillissement van Bugatti (eind 1995) uitermate onzeker geworden.