logo1.jpg (21171 bytes)
logo3.jpg (8852 bytes)

naslag.jpg (3841 bytes)

Mini auto encyclopedie (C) Marcel Snijders


M

Marcos
Merknaam samengesteld uit de beginletters van de oprichters Jem Marsh en Frank Costin. Officieel werd Marcos Cars Ltd. in 1962 opgericht, maar de naam Marcos werd al eerder gebruikt. Costin, ex-ontwerper in de vliegtuigindustrie, benutte al zijn kennis om de wagens zo licht en aerodynamisch mogelijk te maken.

Maruti
In India ondernam men in 1973 een poging om een daar ontworpen volks- auto - de Maruti, genoemd naar een heilige monnik - met een achterin geplaatste luchtgekoelde motor te bouwen. De wagen bleef echter in de prototype-fase steken. De firma die zich met deze ontwikkeling had bezig gehouden, gaf de moed niet helemaal op en begon in 1980 met de bouw van Suzuki's onder de merknaam Maruti. Grappig genoeg is de situatie nu ook omgekeerd: Maruti maakt een auto, de Alto, die als Suzuki door het leven gaat.

Maserati
De broers Alfieri, Bindo, Ettore en Ernesto Maserati richtten dit merk op en voorzagen het van hun familienaam. Het embleem van Maserati, de drietand, is afgeleid van het wapen van Bologna (Neptunus was bescherm- heer van die stad) waar Maserati in eerste instantie was gevestigd. Na Citroen (van 1969 tot 1975) en De Tomaso is thans Fiat de eigenaar van Maserati.

Matra
Afkorting van Mecanique Aviation TRAction een in de lucht- en ruimte- vaart werkzaam concern, dat zich na de aankoop van de sportwagenfirma van Rene Bonnet in 1965 ook met de produktie van auto's bezig hield. In 1969 sloot men een samenwerkingsverband met Simca. Sinds 1983 maakt Matra deel uit van Renault.

Max
Het in prototype-vorm gegoten geesteskind van de bij het Nederlandse bedrijf Kick Design werkende Eric Spronk, de Max, oogstte op de Rai van 1989 veel bewonderende blikken. De kunststof carrosserie - die via een modulensysteem zonder veel moeite van de Max een spider, een coupe, een stationwagen of een pick-up zou moeten kunnen maken - was gebouwd op een Citroen AX bodemplaat. De serieproduktie kwam echter niet van de grond en werd toen maar uitbesteed aan het Franse FAM. Ook dat bleek niet te werken en na slechts enkele tientallen geproduceerde Max'en viel in augustus 1992 het doek voor dit merk.

Mazda
Ahura Mazda, god van het licht, fungeerde als naamgever voor dit merk. Dat deze naam tevens klankovereenkomsten had met die van de oprichter Jujiro Matsuda, was was mooi meegenomen. In 1960 bracht Mazda de eerste personenauto, de R-360 coupe, op de markt. De licentierechten voor de bouw van wankelmotoren kocht Mazda in 1961 van NSU. Sindsdien heeft Mazda deze motor verder ontwikkeld. Momenteel is Mazda de enige auto- fabrikant die een wankelmotor (ook wel rotatiemotor genoemd) in een serieauto inbouwt.

McLaren
Naast de bekende Formule 1 bolides, stelde deze fabrikant begin 90'er jaren ook een straatversie van deze auto's, de F1, voor. Daarmee bracht McLaren dan tevens de snelste sportwagen ter wereld op de weg. Een top van 376 km/u en het sprintje van 0 - 100 km/u in slechts 3.2 seconden! Om te voorkomen dat de geheel uit koolstofvezel opgebouwde carrosserie te heet wordt, is de wagen op 'kritische' punten beplakt met 24 karaats goudfolie ter waarde van zo'n 10.000 gulden. McLaren baas Ron Dennis heeft zelf ongewild de veiligheid van de 2,2 miljoen gulden kostende F1 getest: tijdens een rit op de Nurburgring reed hij een F1 aan gort en stapte er ongedeerd uit.

Mercedes-Benz
Ontstaan in 1926 uit de fusie van de firma's Daimler - rechthebbende van de merknaam Mercedes - en Benz. De naam Mercedes is ingevoerd door Jellinek, die een goed lopend agentschap van Daimler bezat. Hij gaf de opdracht om een potenter type Daimler te ontwikkelen voor zijn klanten. Dit model vernoemde hij naar zijn dochter Mercedes. Later zou Daimler deze naam als merknaam gaan hanteren. De naam Benz verwijst naar Karl Benz, de man die te boek staat als degene die als eerste een motorwagen' min of meer in serie bouwde. De ster als merkembleem is door de voormalige Daimler voorzitter von Kaulla gepatenteerd. Daimler's zonen hadden hem verteld dat hun vader een ster boven de tekening van hun nieuwe huis had getekend en gezegd dat er een geluksster boven dit huis zou verrijzen. Deze symboliek sprak von Kaulla dermate aan, dat hij bovengenoemde aktie ondernam.

Mercury
Door Ford in 1938 ingevoerde merknaam - genoemd naar Mercurius, god van de handel - voor modellen in de Amerikaanse middenklasse.

MG
Deze twee letters staan voor Morris Garages. Toen Morris-dealer Cecil Kimber op basis van een chassis en motor van Morris zijn eigen sport- auto ging bouwen, noemde hij die MG. Dat was in 1923 het begin van een legendarisch automerk, dat leek te eindigen in 1980 toen de laatste MGB werd geproduceerd. Totdat Rover in 1993 een herboren MGB, de MG RV8, en in 1995 de geheel nieuw ontwikkelde MGF voorstelde.

Mitsubishi
Even een korte les Japans: Mitsu is drie en bishi betekent diamanten. Daarmee is tevens het beeldmerk van dit concern verklaard. De autotak van Mitsubishi startte in 1917 met het uitbrengen van model A, een van de eerste Japanse personenauto's. Daarna besloot men over te stappen op de produktie van vrachtwagens en bussen of, zoals in de Tweede Wereldoorlog, van het Zero gevechtsvliegtuig. In 1959 werd met de kleine 500 de fabricage van personenauto's weer opgepakt. Mitsubishi heeft een handelsverdrag met Chrysler gesloten en stelde in 1995 de Carisma voor, het eerste model dat naast de Volvo 400 serie in het Nederlandse Born wordt vervaardigd.

Morgan
H.F.S. Morgan richtte in 1910 de Morgan Motor Company op, dat nog in datzelfde jaar de eerste driewielige auto's toonde. Morgan's eerste vierwieler, de 4/4 (vier wielen en vier cilinders) werd in 1935 aangekondigd.

Morris
William Morris, later bekend als Lord Nuffield, bouwde in 1912 in een voormalige militaire opleidingsschool in de wijk Cowley in Oxford de eerste Morris, de Oxford. Wolseley werd in 1927 en Riley in 1938 door Morris overgenomen. In 1952 fuseerde Morris met Austin tot de British Motor Corporation (BMC). Als uitvloeisel van het 'badge-engineering' principe verschenen verschillende BMC modellen zowel in een Austin als in een Morris uitvoering. De merknaam Morris verscheen voor het laatst op het tot 1984 geproduceerde model Ital.

Moskvitch
Na afloop van de Tweede Wereldoorlog lag Brandenburg in de Sovjet-zone en werd de daar gevestigde Opel-fabriek overgeheveld naar Izjevsk in de Oeral. Daar bouwde men gewoonweg weer de vooroorlogse Opel Kadett en noemde die Moskvitch ('zoon van Moskou') 400. Voor de export gebruikte men ook wel de merknaam Scaldia. Een opmerkelijke sportprestatie werd geleverd in de London-Sydney marathon van 1968. Niet alleen wisten alle vier deelnemende auto's de finish te halen, maar men behaalde tevens de klasse-overwinning. De Westeuropese introduktie van de 'moderne' voorwielaangedreven Aleko - met een meer dan toevallige gelijkenis met de Simca 1308 - vond in 1988 plaats.