logo1.jpg (21171 bytes)
logo3.jpg (8852 bytes)

naslag.jpg (3841 bytes)

Mini auto encyclopedie (C) Marcel Snijders


P

Packard
Broers James en William Packard staan te boek als oprichters van dit in 1899 gestartte merk van luxe auto's. Met de overname van Studebaker (dat in geldnood verkeerde) overschatte Packard zijn mogelijkheden. Gevolg was dat Packard in 1956 in handen van vliegtuigbouwer Curtiss- Wright overging, waar men het merk nog twee jaar in leven hield.

Panhard
Nadat Rene Panhard en Emile Levassor de leiding van een fabriek in houtbewerkingsmachines in handen kregen, namen ze de produktie van automotoren ter hand. In 1891 besloten ze om dan ook maar zelf auto's te gaan bouwen. De Dyna-Panhard jaargang 1954 was voor een aanzienlijk deel uit lichtmetaal opgebouwd en wekte de interesse van Citroen. Na eerst een minderheidsaandeel te hebben verworven, nam Citroen in 1965 Panhard in zijn geheel over. Twee jaar later liep de laatste Panhard personenauto van de band en legde het bedrijf zich toe op de produktie van militaire voertuigen.

Peugeot
De familie Peugeot, oorspronkelijk een ijzerwaren- en fietsenfabrikant, begon in 1891 met de produktie van auto's. Met het uitbrengen van het type '201' in 1929 nam een Peugeot-traditie in naamgeving een aanvang: altijd een driecijferig nummer met een '0' in het midden. De in 1965 voorgestelde 205 was Peugeot's eerste auto met voorwielaandrijving. In 1974 nam Peugeot Citroen over en in 1978 volgde Chrysler-Europe.

Pininfarina
Dit door Sergio Pininfarina geleide bedrijf - befaamd om zijn ontwerpen voor onder andere Fiat, Lancia, Ferrari en Rolls Royce - heeft van 1982 tot 1985 ook een auto onder eigen merknaam op de markt gebracht. Het betrof hier een doorbouw van de door Fiat uit het modellenassortiment geschrapte 124 spider. Opmerkelijk detail is dat Pininfarina deze auto in Europa als '124 Spider Europa' en in de Verenigde Staten als '124 Spider America' lanceerde.

Plymouth
Een door Chrysler in 1928 ingevoerde merknaam voor hun modellen in de goedkopere klasse. De naam verwijst naar Plymouth Rock, de plek waar de Pilgrim Fathers voor het eerst voet op Amerikaanse bodem hadden ge- zet.

Pontiac
General Motors voerde in 1926 het submerk Pontiac in, dat was genoemd naar het sluwe opperhoofd van de Ottawa indianenstammen. Als mascotte werd een gestileerd profiel van dit indianenopperhoofd gebruikt.

Porsche
Genoemd naar oprichter Ferdinand Porsche, de man die autogeschiedenis schreef als ontwerper van de 'kever'. Eind 1947 besloot hij onder eigen naam en met het 'royalty-geld' dat hij voor iedere verkochte kever kreeg, sportwagens te gaan bouwen. Het prototype van het met 'projekt 356' omschreven ontwerp werd een jaar later in het Oostenrijkse Gmund voltooid. Na daar de eerste vijftig Porsche's te hebben geproduceerd, verhuisde Porsche naar Stuttgart. Na Ferdinand Porsche's overlijden in 1952 nam zijn zoon Ferry de leiding in handen.

Princess
Begonnen als type-aanduiding van British Leyland, groeide deze naam in 1975 uit tot merknaam. Negen jaar later was de loopbaan van deze merk- naam alweer ten einde.

Proton
Afkorting van de Maleisische autofabrikant PeRusahaan OTOmobil Nasional berhard. Proton begon in 1985 net zoals de Japanners waren begonnen met de autoproduktie; met het maken van een kopie van bestaande modellen. Dat in dit geval voor Mitsubishi-types werd gekozen is niet zo vreemd, want Mitsubishi heeft een minderheidsaandeel in dit staatsbedrijf.