logo1.jpg (21171 bytes)
logo3.jpg (8852 bytes)

naslag.jpg (3841 bytes)

Mini auto encyclopedie (C) Marcel Snijders


R

Reliant
Toen Raleigh de produktie van hun driewielige auto staakte, nam de in 1935 opgerichtte Reliant Engineering Co. de produktie over. Andere, eigen driewieler versie's zouden volgen. Met het in 1964 verschenen model Scimitar begaf Reliant zich ook op het gebied van de sportsedans.

Renault
Aangemoedigd door de onverwacht grote interesse voor zijn eigenhandig gebouwde auto, besloot Louis Renault om in 1899 - financieel gesteund door broers Marcel en Fernand - zijn eigen firma op te zetten. Renault wist in 1906 de aandacht op zich te vestigen door de allereerste Grand Prix wedstrijd te winnen. Renault werd na Louis Renault's overlijden in de gevangenis in 1944 genationaliseerd. Na een begin 90'er jaren stukgelopen fusiepoging met Volvo begon Renault zich te privatiseren.

Riley
Na de aankoop van een fietsenfabriek besloot de familie Riley om tevens auto's te gaan produceren. Het eerste prototype was gereed in 1898. In 1938 was de kas dermate leeg, dat overname door Morris volgde. De naam Riley verdween in 1969 voorgoed in de geschiedenisboeken.

Rolls-Royce
Genoemd naar de heren Henry Royce en C.S. Rolls, die in 1904 een zake- lijke overeenkomst sloten, waarin vastgelegd was dat Rolls alle door Royce gebouwde auto's afnam en onder de naam Rolls-Royce op de markt zou brengen. Het 'boegbeeld' van Rolls-Royce, de 'spirit of ecstasy' ofwel de 'Flying Lady', verscheen op de auto's om te voorkomen dat de geachte klanten zelf een niet bij de status van RR passende mascotte op de radiator zouden plaatsen. Typerend voorbeeld van de aandacht die RR schenkt aan details, is de verandering van kleur van de 'dubbele R' in het beeldmerk. Die werd veranderd in zwart, omdat rood niet zo fraai kombineerde bij sommige carrosseriekleuren. In 1931 nam men Bentley over. Recentelijk maakte RR bekend BMW motoren in haar auto's te gaan inbouwen.

Rover
Zoals zoveel autofabrikanten is ook Rover begonnen als fabrikant van fietsen, voordat in 1904 de eerste auto de fabriekspoort verliet. Ter overbrugging van de periode waarin de autoproduktie weer van de grond werd getild, bracht men een praktisch, op de Jeep geinspireerd model uit: de Landrover. Het sukses overtrof alle verwachtingen. Rover nam in 1959 Alvis over en werd zelf door achtereenvolgens British Leyland (1967), British Aerospace (1988) en BMW (1994) overgenomen. Door die laatste overname is de samenwerking met Honda op gespannen voet komen te staan.