logo1.jpg (21171 bytes)
logo3.jpg (8852 bytes)

naslag.jpg (3841 bytes)

Mini auto encyclopedie (C) Marcel Snijders


S

Saab
Staat voor Svenska Aeroplan Aktie Bolaget, de Zweedse vliegtuigbouwer die na afloop van de Tweede Wereldoorlog besloot om de overcapaciteit aan kennis en mensen te gebruiken voor de produktie van auto's. De '92' was de eerste in 1950 voorgestelde auto. Het beeldmerk van Saab, het silhouet van een naderend tweemotorig vliegtuig, bevat een onmiskenbare verwijzing naar de kernaktiviteit van dit bedrijf. In 1989 nam GM de helft van Saab's met geldproblemen kampende autodivisie over.

Seat
De Spaanse dochterfabriek van Fiat werd in 1949 door de staat opgekocht en van naam veranderd in Sociedad Espanola de Automoviles de Tourismo. Naast de gebruikelijke Fiat-modellen ontwikkelde Seat zelf ook eigen types zoals de 1430, een op de Fiat 128 gebaseerde coupe. Binnen twee jaar nadat Fiat in 1979 een meerderheidsaandeel in Seat had verworven, trok het zich onverwacht terug en liet het bedrijf in paniek achter. De Spaanse regering nam de zaak over en een grote reorganisatie volgde. Behalve de Fiat 'lookalike' modellen Ronda en Fura werden er vanaf 1982 ook VW's in licentie gemaakt. Seat's eerste echt eigen model, de Ibiza, werd in 1983 aan de pers voorgesteld. Sinds 1990 is VW volledig eigenaar van Seat.

Shanghai
Dit Chinese automerk vervaardigde vanaf 1965, in een jaarlijkse oplage van ongeveer 3000 stuks, een vierdeurs sedan met 2.2 liter 6 cilinder motor. Deze SH 760A genoemde auto werd voornamelijk gebruikt als taxi of als regeringsauto. Vanaf 1984 kreeg deze auto gezelschap van een in licentie gebouwde VW Santana. Daartoe was Shanghai gaan samenwerken met VW en had men de Shanghai Volkswagen Automotive Company Ltd. (SVW) opgericht.

Simca
De Franse Fiat-importeur Pigozzi richtte in 1934 'la Societe Industrielle de Mecanique et de Carrosserie Automobile' ofwel Simca op, met het doel Fiats in licentie voor de Franse markt te bouwen. Dankzij de aan Simca verbonden Gordini kon men van sommige modellen ook een snellere versie leveren. Simca maakte zich in 1951 los van Fiat en ging op het overnamepad (Talbot werd bijvoorbeeld in 1959 opgekocht). Totdat Simca zelf in 1970 volledig eigendom werd van Chrysler, dat op zijn beurt in 1978 weer opgekocht werd door Peugeot. Met het verdwijnen van de naam Talbot in 1982 verdween tevens de laatste link met Simca.

Singer
Genoemd naar oprichter George Singer die eerst fietsen en driewielers bouwde, alvorens in 1905 met de eerste auto voor de dag te komen. Het Rootes concern nam Singer in 1955 over. De merknaam Singer zou nog tot 1970 in gebruik blijven.

Skoda
Autofabrikant Laurin-Klement was op een gegeven moment op zoek naar een welgestelde partner. In 1925 bood een fabrikant van zware machines en wapens zich aan en nam Laurin-Klement in de firma op. Vanaf dat moment droegen de auto's de merknaam Skoda (genoemd naar de concern-oprichter Emil Skoda). Overigens een niet zo heel gelukkige naam, want letterlijk vertaald betekent dit Tsjechische woord 'schade, jammer'. Sinds enkele jaren behoort Skoda tot het VW-concern en zit het merk duidelijk weer in de lift.

Ssang Yong
Met een drietal terreinwagens stelde dit Zuidkoreaanse merk met de tongbrekende naam zich in 1995 op de Rai voor. Ssang Yong werkt samen met Mercedes Benz en wordt in Nederland vertegenwoordigd door een organisatie die dat ook voor een automerk uit een geheel andere klasse doet: voor Ferrari

Studebaker
Het bedrijf van de familie Studebaker, in het begin van deze eeuw de grootste Amerikaanse koetsenbouwer, had besloten om ook maar auto's te gaan bouwen. In 1902 verscheen de eerste door een elektromotor aange- dreven Studebaker, twee jaar later gevolgd door het eerste type met verbrandingsmotor. Raymond Loewy, de man die ondermeer het Coca-Cola flesje heeft vormgegeven, ontwikkelde enkele modellen voor Studebaker, dat als merk in 1966 ophield te bestaan.

Subaru
Fuji Heavy Industries, ontstaan uit een aantal 'brokstukken' van het Nakajima Aircraft concern, presenteerde in 1958 zijn eerste auto, de Subaru 360. Subaru is de Japanse aanduiding voor de Pleiaden, de zes sterren in het dierenriemteken Stier. Het merkembleem van Subaru toont een grafische weergave van deze sterren. Subaru heeft zijn sporen in de autogeschiedenis achtergelaten door vierwielaandrijving ook in de populaire prijsklasse als optie te bieden. Subaru kreeg in 1968 een nieuwe eigenaar, de Nissan-groep.

Sunbeam
John Marston, de fabrikant van Sunbeam fietsen, begon in 1901 met de serieproduktie van auto's. Vanaf 1935 maakte Sunbeam onderdeel uit van het Rootes concern, dat later weer onder Peugeot zou vallen. Peugeot gebruikte de merknaam Sunbeam nog slechts een enkele keer.

Suzuki
Oprichter Michio Suzuki gaf zijn naam aan dit merk dat zijn oorsprong had in de textiel-sektor. Suzuki is in 1961 begonnen met de produktie van auto's. Terwijl in Amerika door Suzuki vervaardigde auto's onder de merknaam Geo worden verkocht, worden de door Maruti in India gebouwde Alto's onder de merknaam Suzuki in Europa verkocht.