logo1.jpg (21171 bytes)
logo3.jpg (8852 bytes)

naslag.jpg (3841 bytes)

Mini auto encyclopedie (C) Marcel Snijders


T

Talbot
De graaf van Shrewsbury and Talbot financieerde de in 1902 opgerichtte firma die zich bezig hield met de assemblage van auto's van het Franse merk Clement. De merknaam van deze auto's: Clement-Talbot. Na diverse overnames door ondermeer Darracq, Rootes en Chrysler 'verstofte' de merknaam Talbot. Peugeot rukte de naam weer uit de vergetelheid door na de overname van de Europese Chrysler-divisie (in 1978) alle daar geproduceerde auto's te tooien met de merknaam Talbot. Althans totdat in 1986 alle overgenomen Chrysler fabrieken overgeschakeld waren op de produktie van Peugeot's

Tata Telco
De 'dubbelop' merknaam van de grootste autofabrikant van India. Telco staat voor de in Bombay gevestigde Tata Engineering and Locomotive Com- pany, een divisie van het Tata concern. Vanaf 1954 werkt Tata samen met Mercedes-Benz. Momenteel onderneemt Tata pogingen om ook een stukje van de Europese automarkt te veroveren.

Tatra
De baanbrekende ontwerper Hans Ledwinka was verantwoordelijk voor de eerste auto die onder de naam Tatra werd voorgesteld: de '11' uit 1923. De merknaam is een verwijzing naar het gebergte in Tsjechie waar het bedrijf haar auto's test. Na de oorlog ging Tatra over in handen van de staat. Het 'meest aktuele' (daterend uit 1973) model Tatra, de T613, heeft een V8 motor boven de achteras.

Toyota
De familie Toyoda bezat een suksesvolle firma in de textielindustrie. Na een studie te hebben gemaakt van de produktietechnieken in Amerika en Engeland, zette zoon Kiichiro met pa's geld een auto-afdeling op. De eerste auto verscheen in 1936 en droeg als merknaam Toyota, omdat men die naam beter vond klinken dan de familienaam Toyoda. Daihatsu werd in 1967 aan het Toyota concern toegevoegd. Lee Iacocca, beroemd top-manager van de Amerikaanse autoindustrie, zei in 1970 over de Toyota Corolla: "De Japanners hebben een geraffineerde manier om hun staal in de USA te smokkelen. Ze verven het, zetten er vier wielen onder en noemen het dan auto..". Nu denkt hij daar geheid anders over!

Trabant
Het staatsbedrijf IFA voerde in 1959 de merknaam Trabant in voor de door hen ontwikkelde Oostduitse 'volksauto' met kunststof carrosserie en tweetakt motor. Volkswagen nam de fabriek na de Duitse eenwording over en stopte de produktie van de Trabant. Toch zouden er vier jaar later, in 1995, nog 444 fabrieksnieuwe Trabant's op de markt komen. Verklaring: deze auto's stonden sinds 1991 zonder invoertoestemming in Turkije en werden in 1995 teruggehaald. Na een 'opfrisbeurt' werden ze weer verkocht.

Triumph
Dit is weer zo'n typerend voorbeeld van een firma die zich na fietsen en motorfietsen, op de produktie van auto's stortte. Hun eerste auto werd in 1923 getoond. Standard nam Triumph (inklusief de schuldenlast) in 1944 over en ging zelf in 1961 in Leyland Motors (later BMC) op. De tot 1984 gebouwde Triumph Acclaim was het laatste model dat de eer van het merk hooghield.

Tucker
Na eerder het prototype van een zeer snelle, kogelvrije pantserauto met glazen geschutskoepel te hebben gebouwd (het in de Tweede Wereldoorlog betrokken Amerikaanse leger keurde het ontwerp af, mogelijk omdat het wat te revolutionair was), besloot Preston Thomas Tucker zich na de oorlog toe te leggen op de bouw van een vooruitstrevende personenauto. Voorzien van een met de voorwielen meedraaiende derde koplamp en een achterin geplaatste 5.5 liter 6 cilinder boxermotor - een aangepaste helikoptermotor - nam de produktie van de Tucker Torpedo in 1948 een aanvang. Plaats van handeling: in Chicago in de enorme fabriekshallen waar voordien de B-52 bommenwerpers waren gebouwd. Door de gigantische tegenwerking van 'kollega-autofabrikanten', werd de produktie na 500 gebouwde Tucker's gestaakt.

TVR
Deze drie letters zijn afkomstig uit de voornaam van oprichter TreVoR Wilkinson die in de vijftiger jaren zijn eigen sportauto ging bouwen. Hoewel TVR in de loop der jaren in nogal wat handen is overgegaan, is het merk nog steeds 'alive and kicking'.